
Den goda litteraturen, skriver Per Odensten i textsamlingen Nio sätt att beskriva regnet, är formsökande, komplikationsberedd och långsiktig. Egentligen vore det rimliga, att vi tvangs argumentera för varför en formlös, förenklande och kortsiktig litteratur, av den typ som idag översvämmar litteraturmarknaden, behövs. Men underhållningslitteraturen behöver inte försvaras. Det är nästan uteslutande den som efterfrågas. Det är också utomordentligt svårt, om än inte omöjligt, att öppna dörrar till en formsökande, komplikationsberedd och långsiktig litteratur utan ha använt den som inkörsport. Jag ska i stället använda tid och utrymme till att förklara varför vi måste göra vad vi kan både för att behålla en skönlitteratur som arbetar i konstens framkant och varför vi måste ha ett initierat offentligt samtal som diskuterar, utvärderar och utvecklar den.
I en mycket underhållande och läsvärd intervju i DN 2023, sade sig Johan Jönsson skamset vara elitist när det kom till läsande och skrivande. Varför skamset? Det är trots allt få som avsvär sig en elitistisk syn på elitidrott eller kirurgi och få ifrågasätter offentligt meritokratin som grund för befordran och god löneutveckling. Jönsson får rätta mig om jag har fel, men mellan raderna tyckte jag mig utläsa att det var av politiska skäl som det på bland annat detta område är fult att vara elitist. Ståndpunkten var helt enkelt inte lätt att förena med den politiskt vänsterorienterade sympatisör Jönsson i övrigt ansåg sig vara. Den vänstermyt som han här föll offer för är den, att bildningseliten i alla år ringaktat handens så kallade intelligens i förhållande till hjärnans.
Detta må ha varit sant för länge sedan, när det fortfarande fanns en bildningselit med något inflytande att nämna, men i åtminstone drygt femtio år har det faktiska förhållandet varit det omvända. Att tala om intelligens, akademiska framgångar, tankeskärpa och argumentationsskicklighet har varit fult, emedan icke alla är därtill skickade. Att tala om idrottsprestationer, musikalitet, hantverksskicklighet och olika former av kroppslig överlägsenhet har däremot varit rent av önskvärt, trots att icke alla är därtill skickade. Inte minst inom skolans hägn har detta varit tydligt. Alltsedan 70-talets början har den intellektuella prestationen underordnats den fysiska. Alltför få elever har skjutsats vidare med lämpligt stöd och stimulans mot akademiska framgångar, medan ytterst få goda fysiska prestationer har gått någon förbi eller undgått att tas omhand av mot denna intelligens särskilt inriktade skolor. Att skol- och samhällsdebattörer mot denna bakgrund förvånas över varför läskunnighet och lässkicklighet viker hos våra ungdomar är med ett överslätande omdöme förvånande.
Förvånande är också att detta är ett synsätt som skulle omhuldas av den så kallade vänstern. Borde man inte på denna kant, som i den tid då Arbetarnas Bildningsförbund bildades, på allvar och fullt ut verka för att samhällets olycksbarn, de som växer upp i våra särskilt utsatta områden, förvärvar möjligheten till akademiska framgångar, tankeskärpa och argumentationsskicklighet? Är inte detta god utilitarism, snarare än att genom en helt annan agenda i varje sammanhang där så ges möjlighet, ge den tänkande människan på nöten, på det att en eller annan lycklig kan bli fotbollsmiljonär eller lekfarbror i den glättiga teveindustrin? Borde inte vänstermyten snarare uttrycka, att det är borgerligheten som låtsas undervärdera intelligens, akademiska framgångar, tankeskärpa och argumentationsskicklighet i akt och mening att kvarhålla olycksbarnen i en fålla där de blir helt beroende av först bröd och skådespel, sedan alkohol och opiater? Det är sannolikt inte på den medvetandenivån, men borgerligheten har i vart fall helt utan problem anammat det synsättet, att handens intelligens behöver uppvärderas.
För att undvika missförstånd vill jag ha det sagt, att jag av demokratiska och sociala skäl är elitist.
Både att behålla en formsökande, komplikationsberedd och långsiktig litteratur och att föra ett initierat offentligt samtal som diskuterar, utvärderar och utvecklar den kostar samhället pengar. Det svenska språkområdet är för litet för att utan understöd kunna bära kostnaderna för sådan verksamhet. Det saknas inte författare som kan livnära sig på denna litteratur. Om de ska kunna livnära sig gott utan någon form av litterärt understöd krävs emellertid att de blivit översatta till större språkområden, vilket vissa förvisso har. Någonstans har de emellertid börjat sin bana med att någon annan fått bära kostnaden för dem. Inte heller litteraturkritiken bär sig själv. Ingen dagstidning skulle av ekonomiska skäl satsa på en kritikerkår med erforderlig kompetens. Det längsta man tycks våga gå idag är att man håller sig med ett eller ett par litteraturkritiska alibin som på frilansbasis emellanåt gör en insats för elitnivån. Varken kontinuiteten eller omfattningen blir på det viset tillräcklig. Det behövs alltså ett omfattande litteraturstöd för förlag, tidningar och författare att söka.
Underhållningslitteraturen försvarar sig självt genom sin kvantitet och den utvecklar sig själv genom att vara marknadsdriven. Den behöver inte ett initierat offentligt samtal som diskuterar, utvärderar och utvecklar den, även om det idag är vanligt att låtsas som att så är fallet och att den tidigare gått miste om något som den nu äntligen får. Det är heller inte utvärderande eller utvecklande som kritiken utformar sina texter om den. Det underhållningslitteraturen behöver är marknadsföring. Det är också vad den får. Tidigare har media tagit betalt för sina marknadsföringsinsatser. Att man avstår från den intäktsmöjligheten framstår som onödigt eftergivet i en tid där nedskärningar är det stora diskussionsämnet på våra kultur- och nöjesredaktioner.
Marknaden kan inte vara drivande i avgörandet av kvalitet och i utveckling av den formsökande, komplikationsberedda och långsiktiga litteraturen. Det är heller ingen god idé att jag som författare själv ska avgöra om mina texter är formsökande, komplikationsberedda och långsiktiga. Det är följaktligen heller ingen bra idé att bokförlag abdikerar från sin traditionella roll som kvalitetsfilter eller att bokmarknaden översköljs av egenfinansierade alster vars värde aldrig kommenteras eller värderas av yrkesmännniskor, som lagt sina tiotusen timmar och mer därtill på att lära sig läsa och värdera litteratur. Det är för detta vi behöver en kontinuerlig, initierad, offentlig och externt finansierad kritik.
För egen del är jag fullt beredd att acceptera konsten för dess egen skull. Det är självklart berikande att sjunka ned i goda konstupplevelser oavsett genre, att låta ett lågt tempo och ett längre sammanhang skölja in över våra medvetanden, som oftast vistas i mer hetsiga och uppstyrda sammanhang. Det är ingen slump att en stor del av dagens debattutrymme visar på avigsidorna med den ökande skärmtidens snuttifiering. Konst måste reflekteras över. Att reflektera är att läka. Välmående individer torde göra samhället rikare, mindre upptaget med att reparera och repatriera medborgare, vilket ger mer pengar, tid och resurser till konstruktiv framtidsutveckling. Jag förstår emellertid att det krävs en annan skärpa i argumenten i tider där kampen om pengarna hårdnar.
Låt oss därför börja med språket. Förenkling är ett mycket starkt inslag i dagens språkutveckling. Sms- och chattexter driver på, ett större utbud av inspelade eller livesända inslag likaså. Det talade språket har alltid haft en tendens att driva mot enkelhet vad gäller uttal, grammatik och innehåll. Jag ser inget fel i det. Också blinda hönor finner korn, men youtubers, influencers och spralligt skärmfolk kan inte vara de enda som råder över det svenska språkets utveckling. Se hur det gick för latinet när de folkliga, förenklade varianterna – vulgare latinum – tog över. Språkutveckling måste också ske mot nyanserade och komplexa uttrycksmöjligheter om svenska ska bevaras som ett levande världsspråk. En del verkar inte tycka att detta är särskilt nödvändigt. Vi är ju så duktiga på engelska i vårt land. Men hur duktiga är vi på att föra nyanserade och komplexa diskussioner på detta språk? Att svenska förblir ett levande världsspråk, tror jag är ytterst nödvändigt för oss med detta modersmål. Vi kommer annars att reduceras till ett slags språkskrala B-människor och tvingas till kamp på skådebrödens arenor om idrottsprestationer, musikalitet, hantverksskicklighet och olika former av kroppslig överlägsenhet, trots att icke alla av oss är därtill skickade. Jag är fullt medveten om att denna språkutveckling inte uteslutande är en angelägenhet för den formsökande, komplikationsberedda och långsiktiga skönlitteraturen, utan för alla texter med formsökande, komplikationsberedda och långsiktiga ambitioner.
Det finns en skarp motsättning mellan vårt allt snårigare och svårbegripliga samhälle och språkets förenkling med därtill hörande försämrade möjligheter att göra distinktioner, förklara och beskriva komplicerade förhållanden. Om vi inte längre kan skilja på var vi är och vart vi är på väg har vi helt klart förlorat språkliga möjligheter. En sådan språklig försvagning har betydelse för samhällsförståelsen och i förlängningen för vår möjlighet att upprätthålla ett demokratiskt styrelseskick. Att inte satsa på, det vill säga spendera pengar på, det formsökande, komplikationsberedda och långsiktiga spelar därför världspolitikens starka och mörka krafter i händerna.
Det här har med tankens och tänkandets utveckling att göra. Språklig försvagning undergräver i själva verket den tänkande människans möjligheter. Empati är ett viktigt inslag i dessa. Jag påstår inte att underhållningslitteraturen saknar empati eller att den inte ger människor empatiska impulser. Det gör den i väldigt hög grad. I själva verket är den helt beroende av läsarnas empati. Däremot utvecklar och vidareför den inte denna. Underhållningslitteraturen bygger på förförståelse. Vill man vara krass kan man uttrycka det så, att den bygger på människors fördomar. Att ta dessa vidare till ständigt nya förhållningssätt, ligger inte bara utom underhållningslitteraturens ambitioner, utan också utom dess möjligheter. Det ligger i dess natur att inte vara komplicerad, krånglig eller kräva eftertanke. För empatins vidareutveckling behöver vi en annan skönlitteratur. Låt oss kalla den formsökande, komplikationsberedd och långsiktig.
Fantasi och kreativitet har varit utmärkande för den tänkande människans väg mot ständigt högre komplikationsnivåer i samhället. Vetenskap och teknisk utveckling är beroende av fantasi och kreativitet. Människan behöver alltjämt fostras till att inte följa mallar, vilket är det enkla sättet att leva livet. Och vilket öde, att sedan sakna den språkliga kraften, att förstå att detta mallarnas inferno är ett dödstrist sätt att leva livet på! Att vara där är att vara nära homo demensis. Tankens spänst måste bibehållas, så att de epokgörande överklivningarna mot nya upptäckter och idéer kan bibehållas. Så att liv är värda att leva och välfärdsnivåer kan bibehållas. Så att människan förblir den tänkande människan. Grunden för fantasi och kreativitet är språklig. Utan ett språk finns ingen möjlighet att drömma, ingen möjlighet att skapa och uppfinna. Utan en språkutveckling mot nyanserade och komplexa uttrycksmöjligheter undergrävs därför på sikt också underhållningslitteraturens möjligheter.
Vi har följaktligen inte råd att inte betala för en formsökande, komplikationsberedd och långsiktig skönlitteratur. Vi behöver utveckla våra vägar till understöd av den. Inte avveckla dem.